Stappen maken naar jouw doel! LinkedIn Artikel 30 April 2020

Uncategorized

Originele LinkedIn artikel >> https://www.linkedin.com/pulse/stappen-maken-naar-jouw-doel-sven-van-harberden << gepubliceerd op 30 April 2020 s’avonds om 22:00u

Stappen maken naar jouw doel!

Ik ben net terug van mijn laatste rondje hardlopen van deze maand, even lekker naar buiten, uitwaaien, mijn hoofd leeg maken. Het was een bizarre maand, daar is genoeg over gezegd en geschreven, maar juist nu zien we veel mensen, meer dan ooit, die beginnen met hardlopen.

Ondanks de crisis waar we in leven vind ik dit gaaf om te zien. Mensen trekken aan wat ze hebben en gaan er op uit, hardlopen, joggen, wandelen, in beweging. Fijn. Beweging is cruciaal voor ons en doet ieder mens goed, of je nou snel of langzaam loopt, lang of kort, iedere meter en iedere stap is er eentje.

Zelf heb ik vandaag 10 kilometer gelopen, rustig aan en meer joggen dan hardlopen. Het gaat niet om snelheid, het gaat om doen. Deze maand komt mijn totaal aantal kilometers op 281,5 – exact – in 28 uur en 54 minuten, verdeeld over 27 losse activiteiten, in 30 dagen. Voor mij is dit veel, voor een ander misschien heel veel en voor een ervaren ultraloper kan dit de afstand van 1 wedstrijd zijn die hij of zij in een paar dagen tijd aflegt.

De getallen zeggen alleen iets als je er zelf een referentie aan toevoegt, een streven, een doel, als je het in perspectief zet. Eigenlijk zoals ik dat ook dagelijks op mijn werk doe. Zelf loop ik al zo’n 14 jaar maar misschien begin jij net, of wil je je eerste 5 kilometer of 10 gaan doen of ben je aan het trainen naar een halve, hele of zelfs ultramarathon? Hoe dan ook – ik vind het fantastisch om te zien dat meer mensen dan ooit buiten, in beweging zijn, zwetend, puffend, glimlachend, pratend met een ander – lekker buiten in beweging. Iedere stap is er eentje. En stappen blijven maken is wat je in beweging houdt.

… getallen zeggen alleen iets als je er zelf een referentie aan toevoegt, een streven, een doel, perspectief …

Wat doe jij deze dagen om in beweging te blijven? Denk je er ook over om te gaan hardlopen? Ken je iemand die net gestart is? Of ben jij dat zelf? En zoek je misschien wat inspiratie, een stok achter de deur of iemand met wie je eens kan sparren over alle kanten die je op kan met hardlopen?

Naast een gave, drukke baan als verandermanager in de automotive vind ik het juist heel leuk mensen op weg te helpen – en houden – met hardlopen. En zo heb ik deze maand ook weer iemand kunnen begeleiden in de eerste stappen, om lekker buiten te gaan wandelen, dribbelen, joggen en hardlopen. Zijn doel? Over een jaar 10 kilometer binnen een uur kunnen hardlopen. Mijn doel? Iemand helpen de eerste stappen te maken en in beweging te houden – en de grote glimlach bij iedere Strava activiteit die ik voorbij zie komen, met selfies en al πŸ™‚

Vlog 003 – Beginnen met Hardlopen

Vandaag kreeg ik dan ook weer de vraag “ga je lopen“? Mijn antwoord “Jazeker!” Vervolgvraag “maar hoe ver ga je lopen dan?” ik antwoord “waarschijnlijk een kilometer of 7, mijn lijf is wat moe dus ik doe het rustig aan” en de reactie “poohh 7 kilometer, ik ben al blij dat ik nu 7 minuten achter elkaar kan hardlopen!” waarop ik zeg “en daar mag je trots op zijn want dat is al 7 minuten meer dan 2 weken geleden!” Ik ben blij als ik zoiets hoor.

Maar ik vind het nog mooier wanneer er aan toegevoegd wordt: “ik merk het verschil echt Sven!” “Ik voel me beter en het gaat bijna dagelijks vooruit” Waarop ik dan weer zeg met een glimlach “en daar doen we het voor, maar… denk er aan – stick to the schedule!” Want we hebben een schema afgesproken en zeker voor iemand die net begint, wil ik echt dat we ons daar aan houden.

Het gaat niet om 7 minuten vs 7 kilometer – het gaat om dat gevoel, dat je dagelijks een stapje verder komt en je beter voelt. De belofte aan jezelf, om in beweging te komen en te blijven. En dan iemand in je buurt, of op afstand, die met je meekijkt, je prikkelt en scherp houdt – maar ook afremt om jezelf niet voorbij te lopen. Het is net werk, met echte mensen, die nieuwe dingen proberen, leren en stapjes vooruit maken. Super gaaf. Daar doe ik het voor.

Het gaat om het gevoel – en de belofte aan jezelf – aan jouw doel!

Iedere stap is er eentje. En stappen blijven maken is wat je in beweging houdt. In beweging naar jouw doel – jouw doel, niet dat van een ander. Own it. En pak de hulp waar je kan – ook op veilige afstand.

Sven

www.svenfm.nl