Koning van Spanje Trail 2019

Miles

⏱ 8 minuten leesplezier 🏃‍♂️

28km lang genieten in Gulpen 🙂

Nu 1,5 week geleden op zaterdag 4 Mei 2019 liep ik de Koning van Spanje Trail in Gulpen. Ik deed voor de 1e keer mee en liep de 28 km afstand die om 10:00u van start ging. Ondanks een beetje regen, sneeuw en hagel bleef het nagenoeg droog met zelfs wat zon! Mazzel dus – en zo heb ik genoten van een gave trail met aardig wat hoogtemeters, steile afdalingen en leuke bospaadjes!

In deze blog wil ik een kort verslag geven van de trail, mijn voorbereiding en hoe het ging, om hopelijk leuke inzichten, tips of ideeën te bieden en feedback van lezers terug te krijgen.

Vooruit met de geit!

De feiten volgens mijn Garmin Fenix 5X horloge:

Afstand: 28,23 km
Totale tijd: 2:53:18
Tempo: 6:08 /km
Hoogtemeters: 723
Gemiddelde hartslag: 169 / Max hartslag 190
Calorieën: 2811 cal

Voorbereiding: Training

28km mag geen probleem zijn in mijn huidige schema en ik wilde graag kijken hoe hard ik kon vandaag. Ik train zo’n 4 dagen en 8 uur per week normaal gesproken. Deze week heb ik bewust voor de wedstrijd op donderdag en vrijdag rust genomen en als volgt getraind:

Maandag: 1,5u Survival Training, veel obstakels en techniek / weinig (4 km) lopen

Dinsdag: 1 uur conditie en 1 uur krachttraining bij Crossfit Arnhem (7 km fietsen werk/thuis)

Woensdag: 14 km op rustig tempo gelopen, vlak op 6:00 /km en hartslag van 144 bpm

Donderdag: RUST – wel Cryotherapie gedaan en daarna een Thaise massage

Vrijdag: RUST – wederom Cryotherapie (7 km fietsen werk/thuis)

Voorbereiding: Voeding

Deze week heb ik de meeste dagen als volgt gegeten:
Ochtend: spelt havermout en rond 10:30u crackers met kaas en kalkoenfilet
Middag: spelt volkoren pasta met groente en gehakt en een appel als dessert
Avond: een gebakken eitje met volkoren crackers of skyr met fruit en dadels

En op vrijdagavond lekker pannenkoeken met veel stroop en suiker – heerlijk – daar kan ik echt van genieten!

Zaterdag 4 Mei: Raceday!

De wekker ging om 6:00u – toen lekker mijn spullen gepakt en tas klaar gemaakt – soms leg ik s’avonds al wel wat klaar, maar vaak pak ik de ochtend zelf pas in.

Als onbijt had ik een kom met spelt havermout om 6:45u / dus ruim 3 uur voor de start / met zwarte koffie en een theelepel honing. Eigenlijk wat ik iedere ochtend eet rond die tijd. Daarna ben ik in de auto gestapt en tijdens de reis naar Gulpen nog gestopt voor een dubbele espresso bij het tankstation. Wat mij betreft cafeïne genoeg dus! Maar ik heb daarnaast ook zeker nog 750 ml water gedronken tussendoor om voldoende vocht te hebben. Soms los ik in dit water een electrolyte (zout) tablet op, om mijn lichaam wat vocht vast te laten houden tijdens de run.

Een paar hoogtemeters maar…

Waar liep ik op vandaag?

Ook vandaag vertrok ik op mijn Hoka One One Speedgoat 2’s – tot nog toe mijn favoriete trail-schoenen met een fantastische maximum cushioning demping en goede grip. Ik kijk nu al uit naar de Speedgoat 3’s die ik ga proberen.

De schoenen combineerde ik met de zeer fijne Falke Achilles sokken (helpen bij gevoelige achillespees) en zoals altijd, mijn Compressport tubes (over de kuiten) waar ik bij zweer.

Welke kleding had ik aan?

Vandaag koos ik voor Running tights (lange broek) met een Nike Pro compressie shirt met lange mouwen en een functioneel hardloopshirt met korte mouwen daarover heen. Dit leek me op het oog wat fris – maar ik ben blij dat ik niet meer lagen heb aangedaan.

Aangezien er regen op het programma stond had ik ook nog mijn regenjasje meegenomen – omdat het aan de start toch zonnig en bijna warm werd, heb ik deze in mijn racevest gedaan en niet meer aangehad tijdens de race.

Hoe had ik mijn racevest gevuld?

In mijn racevest (Salomon Adv. Skin 5L) had ik 2 softflasks van 500 ml met water en een electrolyte tablet er in om vocht ook vast te houden tijdens de race. Dit werkt erg fijn vind ik – al heb ik deze race maar ⅔ van mijn water gebruikt. Ik had een warmtedeken mee, wat vochtig toiletpapier (altijd handig) en vervolgens aan eten:

  • 3 bars
  • 1 gel / 1 fruitmix
  • 1 druivensuiker tablet en een cafeïne/suiker snoepje

Hoe ging het?

De race ging lekker en ik ben blij met het resultaat! De eerste 10 km waren wat op en af met opstoppingen op verschillende plekken waar je toch het verschil merkt met de kleinere trails: nu liepen er ruim 500 man op het parcours. Ik was helemaal achteraan gestart met Mark samen dus was het een beste inhaalrace, maar dat vinden we beiden leuk. We waren aardig op stoom toen ik bij 10km besloot door te trekken heuvel op. Alles voelde goed en ik wilde kijken of ik net onder mijn limiet kon lopen, maar wel gas blijven geven. Dat ging goed! Ik heb veel bulten omhoog echt gelopen en niet gewandeld of ge-power-hiked. Dat kost energie en kracht maar deed ik bewust. Ik wilde kijken hoe snel ik kon herstellen na een ‘push’ bult-op – oftewel – hoe snel kom ik weer goed op adem?

Dit ging goed, op langere stukken omhoog heb ik wel afgewisseld tussen joggen en power-hiken en dat werkte heel lekker. De afdalingen heb ik overal zo hard mogelijk gelopen, tenzij het echt glad en modderig was. Ik had een kleine dip rond km 17 en heb toen snel een bar gegeten om weer energie aan te vullen. Daarna ging het de laatste 10km ook erg lekker en heb ik af en aan met mensen van plek gewisseld, echt strijdend en vol in de race! Supergaaf was dit – vooral om af en toe met de blik op oneindig naar beneden te knallen in de afdaling en lekker van mijn lange benen en 88 kg zwaartekracht gebruik te maken 😉 Ik kon merken dat de extra krachttraining van de laatste 2 maanden me geholpen heeft. Vooral bult op kon ik langer en makkelijker blijven lopen.

Lekker naar beneden met wat lichte sneeuw 🙂

Naar de finish toe was het nog even vies omhoog met een lekkere natte sneeuwbui, maar ben ik mooi blijven joggen. De laatste 600 meter was lekker naar beneden rennen naar de finish, vol gas de laatste paar mensen inhalen, flauw – maar wel leuk 😉 Ik voelde me goed en was blij met mijn tijd!

Kan ik deze trail aanbevelen?

Zeker. Met wel de tip dat als je ‘op tijd’ wilt lopen je echt serieus vooraan moet staan. Vrij logisch zul je denken – maar de verstoppingen vroeg in het parcours maken inhalen bijna onmogelijk daar. Buiten dat is het een mooi afwisselend parcours in een prachtige omgeving, met pittige hoogtemeters, maar niets wat een trailer uit de weg zou gaan. Ik wil volgend jaar de Ultimate versie proberen, 3 dagen lang en dan 90km in totaal. Je moet toch een doel hebben he?

Op naar de volgende trail!

En wat denk jij?

Heb je vragen over de voeding, training of gear die ik gebruik? Of andere vragen die met trailen en hardlopen te maken hebben? Let me know! Ik deel mijn tips, trainingen en ervaringen graag – maar ben ook heel benieuwd naar jouw visie en ervaringen.

met sportieve groet!

Sven FM

De resultaten van de organisatie

Wie is Sven?

Een enthousiaste loper met ruim 12 jaar ervaring op de weg, 6 jaar lang in obstacle runs en nu sinds 1 jaar ook veel trails en soms ultra’s. Het laatste jaar alleen heb ik 6 marathonafstanden of langer gelopen in binnen en buitenland – en ik wil dit nog heel lang blijven doen. Ik experimenteer met voeding, kleding, schoenen, training en mijn eigen grenzen – en deel al mijn ervaringen graag met je, zodat jij er misschien zelf wat aan hebt! Zo heb ik ook veel naar anderen geluisterd en schema’s gevolgd en doe dat nog steeds. Ik verdiep me continu in boeken, verhalen, blogs en vlogs om nog meer te leren over hardlopen, trailen en alles daaromheen.

1 thought on “Koning van Spanje Trail 2019”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *